joi, martie 21, 2013
Traditii religioase legate de casatorie
Una din cele mai fericite zile din viata tinerilor, si nu numai, este cea a casatoriei. De-a lungul vremii, numeroase traditii legate de casatorie au izvorat in diverse parti ale tarii; astfel, casatoria a devenit un eveniment fericit, plin de bucurie, haz si fericire atat pentru tinerii casatoriti cat si pentru oaspetii de la nunta. Bineinteles, stresul de dinainte de ziua nuntii creste proportional cu cat mai aproape este aceasta zi de „momentul zero”. Cei care doresc sa isi uneasca destinele din punct de vedere religios trebuie sa stie ca Biserica Ortodoxa Romana nu oficiaza ceremonii de casatorie in perioade de post si in ajunul praznicelor imparatesti.
Una dintre cele mai frumoase traditii legate de botez este aceea a logodnei. Inainte de casatorie, Biserica ii indeamna pe indragostiti sa se logodeasca, inelul de logodna fiind in prezent un simbol al iubirii dintre indragostiti. Bineinteles, inelul cu diamant este cel dorit de majoritatea tinerelor indragostite, acesta exprimand legamantul si puritatea dragostei dintre un tanar si o tanara. Inelul cu diamant prezinta o promisiune de iubire vesnica facuta de cei doi indragostiti unul altuia. Preotii efectueaza ceremonii de logodire a tinerilor indragostiti, acceptandu-se in acest fel legatura iubirii dintre cei doi in fata lui Dumnezeu. In trecut, acest obicei era unul extrem de popular, insa in ultimii ani, logodnele au devenit mai mult un juramant public al indragostitilor si nu unul facut in fata lui Dumnezeu. Logodnele incep insa sa prinda din nou la cuplurile tinere care apeleaza le Biserica pentru a-si uni in mod provizoriu destinele iubirii.
Este evident ca legamantul casatoriei este cea mai puternica dovada a iubirii dintre un barbat si o femeie. Printre frumoasele traditii legate de casatorie se numara alegerea nasilor. Acestia sunt parinti spirituali ai mirilor care ii vor ajuta pe acestia sa se obisnuiasca cu viata de familie dupa casatorie. Tinerii casatoriti vor putea apela la nasi ori de cat ori vor avea nevoie de sfaturi si indemnuri.
Traditia spune ca primul cuplu solicitat pentru „functia” de nasi sa fie nasii de botez ai mirelui. Daca acestia nu pot, atunci nasii miresei sau alte cupluri casatorite, prietene de familie, pot deveni nasi de cununie. Nu exista reguli stricte cu privire la alegerea nasilor de cununie, Biserica Ortodoxa cerand doar ca nasii de cununie sa fie casatoriti religios in ortodoxie. In cazul in care nasii alesi fac parte din alt cult religios, o a doua pareche de nasi, ortodocsi de data aceasta, poate fi aleasa pentru casatorie.
Frumoasele traditii legate de casatorie spun ca nasii sunt extrem de importanti in cadrul ceremoniei casatoriei si chiar in viata, pentru ca acestia ii calauzesc pe tinerii casatoriti in credinta. Nasii sunt cei carora li se inmaneaza, conform traditiei, lumanarile aprinse ale casatoriei, acestia luminand simbolic calea mirilor in viata. Nasii sunt cei la care apeleaza cuplul de tineri inainte si dupa ce se casatoresc, cerandu-le acestora sfatul cu privire la tot ce trebuie facut la ceremonia religioasa.
Traditiile religioase spun ca finii trebuie sa aiba o relatie stransa cu nasii lor de cununie de-a lungul vietii si nu numai in timpul sau in perioada efectuarii nuntii, acestia ducandu-le plocoane nasilor de Lasatul Secului si de Anul Nou. Atat nasii cat si finii au anumite obligatii pe care trebuie sa le indeplineasca in ziua si in zilele precedente nuntii. Dupa cum spun frumoasele traditii legate de casatorie, nasii ii ajuta pe viitorii fini cu alegerea restaurantului la care se va face petrecerea de dupa casatorie, ii vor ajuta in alegerea verighetelor, vor cumpara si impodobi lumanarile simbolice folosite la biserica si vor plati slujba religioasa. Nasii sunt prezenti in fiecare moment al ceremoniei casatoriei si isi ajuta finii in toate cele necesare ceremoniei. Nasa o ajuta pe mireasa sa aleaga rochia si va cumpara turta miresei, voalul, o basma si oglinda folosita in anumite obiceiuri.
Printre primele traditii legate de casatorie care trebuie duse la indeplinire in ziua nuntii se afla luarea miresei de acasa sau petitul. Nasii vin cu mirele acasa la mireasa si o petesc pe aceasta, luand-o la biserica. Nasa participa la gatitul miresei iar cand aceasta iese din casa, nasa rupe turta deasupra capului miresei si o imparte alaiului. Cu o seara sau mai multe inainte insa, in mai toate colturile tarii exista obiceiuri ce se respecta si care continua si in ziua nuntii.
In Transilvania, de-a lungul unei saptamani este facut un steag pe care stegarul il poarta inaintea mirelui de la el acasa si pana la biserica. In timpul ceremoniei religioase, se joaca steagul in fata bisericii si se duce acasa. Bradul de nunta este una din frumoasele traditii legate de casatorie, aceasta fiind specifica zonelor din Moldova, Transilvania si Oltenia. Acesta se face cu o zi inainte de nunta si se joaca inainte de cununia religioasa, tinerii care reusesc sa ia cozonacul sau sticla din varful bradului sunt rasplatiti cu acestea. Pomul de nunta este specific Transilvaniei si se duce de la mire de acasa impodobit cu fructe si dulciuri la nasi acasa si mai apoi si la mireasa.
Printre vechile traditii legate de casatorie din Moldova si Transilvania se numara si Colacul miresei cu care aceasta merge pe mana pana la mire. Colacii pentru nasi sunt mai mari si sunt pusi pe capul mirilor in biserica, in timpul ceremoniei. Colacii de nunta se fac pentru mireasa, nasi, mire, pentru cumetri si pentru stegar. Crengile impodobite de mar sunt specifice zonelor transilvanene si moldovenesti, acestea fiind impodobite cu mere si nuci si duse la biserica impreuna cu o camasa a mirelui. Dupa ce creanga de mar este sfintita, aceasta este scuturata.
La nuntile traditionale ortodoxe exista si traditii legate de casatorie ce trebuie respectate. In Biserica nasa intra cu mirele, mai apoi intrand si mireasa dusa de nas care este asezata de acesta in stanga mirelui. Nasii sunt cei mai importanti dupa miri la nunta, asa ca ei trebuie sa aibe grija de buna functionare a tuturor lucrurilor din timpul ceremoniei. Nasa trebuie sa aiba o tinuta colorata si un buchet de flori de o alta culoare decat cel al miresei, iar nasul trebuie sa fie imbracat la costum. Cei doi trebuie sa fie sobri si rafinati, pentru a da un exemplu noilor casatoriti.
Frumoasele traditii legate de casatorie spun ca, spre dimineata, in timpul petrecerii casatoriei, nasa ii va scoate voalul miresei si o va lega pe aceasta cu o basma, acest act stand drept simbol al noii vieti al proaspetei casatorite, aceasta vazandu-se in oglinda in chip de sotie. La o saptamana dupa casatoria religioasa, nasii ii duc din nou in biserica pe proaspetii lor fini impreuna cu lumanarile folosite in cununia religioasa.
In unele regiuni ale tarii, traditii legate de casatorie din alte tari sunt adoptate si la romani. Spre exemplu, traditia prin care mireasa poarta ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru isi face tot mai mult loc in cadrul obiceiurilor romanesti. Oricare dintre aceste obiceiuri ar fi respectate, ele asigura o frumoasa zi de casatorie in dulcele stil romanesc. Fie ca preferati o nunta sobra sau una vesela, veti fi indemnati sa respectati traditiile romanesti si sa aduceti putina culoare in cea mai frumoasa zi din viata dumneavoastra de cuplu de tineri casatoriti.
miercuri, martie 20, 2013
RESPONSABILITATILE ...LA NUNTA (NASI, PARINTI,MIRI.)
Responsabilitatile...
Dorim sa precizam de la inceput ca urmatoarele randuri sunt doar orientative. Responsabilitatile ce vor enumerate in continuare, precum obiceiurile sau traditiile, difera de la o regiune la alta si de dorinta celor implicati de a le respecta sau nu. Noi am dorit doar sa facem o trecere in revista a acestora pentru a veni in ajutor celor care nu cunosc aceste detalii, insa mai departe decizia de a le lua in considerare sau de a le aplica va apartine in totalitate. Aceste fiind spuse, sa vedem care sunt responsabilitatile.
...nasilor
Pe langa faptul ca vor fi parintii spirituali ai mirilor dupa cununie, nasii au cele mai mari responsabilitati in cadrul nuntii. De fapt acestia au responsabilitati atat inainte si in timpul nuntii cat si dupa nunta:
nasul:
• cumpara cele doua buchete, de mireasa si de nasa
• cumpara cocardele mirelui si ale nasului
• cumpara lumanarile de cununie, cu tot cu aranjamente
• are responsabilitatea de a duce certificatul de casatorie la cununia religioasa
• sta in dreapta miresei cand o conduce pe aceasta la cununia religioasa
• plateste cununia religioasa
• rascumpara mireasa daca aceasta este furata inainte de ora 12 noaptea
• spune "Tatal Nostru" cand se servesc sarmalele
• plateste la "Jocul gainii"
nasa:
• cumpara oglinda, perie, ruj, fard de ochi, rimel si parfum pe care le va folosi la gatitul miresei
• cumpara turta miresei
• cumpara parura si voalul miresei
• esarfa care se prinde in locul voalului miresei dupa dezvelitul miresei
• se ocupa de gatitul miresei impreuna cu domnisoara de onoare
• rupe turta miresei deasupra capului acesteia
• sta in stanga mirelui cand il conduce pe acesta la cununia religioasa
• scoate voalul miresei si ii leaga esarfa
ambii:
• daruiescu un cadou mirilor in ziua nuntii
• se ocupa de aranjamentele masinilor mirelui si miresei
• taie tortul impreuna cu mirii
• daruiesc o icoana si o biblie mirilor in momentul in care ii scot la biserica
...cavalerilor si domnisoarelor de onoare
Un lucru foarte important atunci cand va alegeti domnisoara sau cavalerul de onoare este sa alegeti o persoana pe care sa va puteti baza, deoarece acest statut nu ofera doar satisfactie, ci si foarte multe responsabilitati, atat inainte cat si in timpul nuntii.
domnisoara de onoare:
• merge cu mireasa dupa pantofi, rochie si accesorii
• ajuta mireasa in luarea deciziilor legate de decoratiile de sala si flori
• organizeaza petrecerea burlacitelor
• este mana dreapta a miresei in ziua nuntii
• este martor la cununia civila
• duce lumanarea miresei in drumul catre ceremonia religioasa
• protejeaza mireasa pentru a nu vedea alte mirese inainte de cununia religioasa
...socrilor
Bineinteles ca si parintii mirelui si miresei au rolurile lor in organizarea nuntii:
socrii mari:
• contribuie financiar pentru a suporta cheltuielile dinaintea nuntii
• platesc pentru rochia de mireasa (este responsabilitatea soacrei mari)
• se ocupa de impartirea invitatiilor pentru persoanele din partea mirelui
• se ocupa de transportul acestora catre locatiile unde se desfasoara nunta si eventual de cazarea acestora daca sunt din alt oras
• se ocupa de petrecerea de acasa inainte de a se pleca spre ceremonia religioasa
• organizeaza ciorba de potroace a doua zi
socrii mici:
• contribuie financiar pentru a suporta cheltuielile dinaintea nuntii
• se ocupa de impartirea invitatiilor pentru persoanele din partea miresei
• se ocupa de transportul acestora catre locatiile unde se desfasoara nunta si eventual de cazarea acestora daca sunt din alt oras
• se ocupa de petrecerea de acasa inainte de a se pleca spre ceremonia religioasa
• daca vor, pot organizeaza si ei ciorba de potroace a doua zi
...mirilor
Daca ati citit articolul pana aici atunci stiti care sunt responsabilitatile mirilor... RESTUL
duminică, martie 17, 2013
Parfum de orhidee-Nunta 03.03.2013-greek Restaurant
Abonați-vă la:
Postări (Atom)