sâmbătă, septembrie 07, 2013
Bunele maniere si eticheta la... nunta
Pentru Mireasa si Mire
Bune maniere si Eticheta … mereu la moda (astazi si mereu)
Exista cateva motive intemeiate pentru care merita sa stii cate ceva despre bunele maniere si aplicabilitatea lor in cadrul nuntii, chiar daca astazi exista o deplina libertate sa iti planifici nunta asa cum doresti. Un prim motiv este acela ca, intr-o situatie noua, codul bunelor maniere iti da un punct de pornire si iti permite sa stii ceea ce vor presupune ceilalti ca trebuie sa se intample. Un al doilea motiv este faptul ca, oricum organizarea nuntii presupune atat de multe decizii incat iti poti permite sa lasi regulile de eticheta sa te ghideze in alegerile pe care le faci in legatura cu aspectele pentru care nu ai deja o preferinta clara. Un alt motiv ar fi acela ca, te poti ajuta de regulile de eticheta atunci cand organizezi detaliile cu persoanele care sunt implicate in organizare: poti folosi regulile de eticheta ca pretext pentru a cere ca anumite detalii sa fie respectate intocmai, daca pe tine te-ar putea contrazice, cu siguranta ca le va fi ceva mai greu sa se opuna unor reguli dovedite a fi utile.
Eticheta pentru petrecerea de nunta nu inseamna “sa faci lucrurile corect” ci sa faci in asa fel incat fiecare invitat sa se simta cat se poate de confortabil, transformand aceasta petrecere intr-o experienta speciala.
Nu uita ca eticheta este doar un instrument pe care il poti folosi, si nu o lista de rigori careia trebuie sa-i te supui.
Bunele maniere planificate
Ziua nuntii pare ca a fost facuta exclusiv pentru voi doi, insa in calitate de gazde ale unui eveniment (posibil cel mai mare pe care il veti organiza vreodata), prima datorie a voastra este fata de invitatii vostrii. Asigurati-va ca va ganditi la confortul si bunastarea invitatilor atunci cand alegeti meniul, muzica, distribuirea invitatilor la mese precum si celelalte detalii legate de petrecerea de nunta. Pe durata petrecerii, voi doi veti fi foarte ocupati, asa ca o buna sincronizare cu cei care participa la organizarea petrecerii va va fi de mare ajutor. Spuneti-i DJ-ului pe cine ar trebui sa solicite pe ringul de dans la anumite dansuri, informati-i pe chelneri despre eventualele restrictii de dieta ale invitatiilor, rugatii pe cavaleri si domnisoare sa supraveheze anumite detalii.
Primirea invitatilor
Din totdeauna, codul bunelor maniere a recomandat ca mirii sa primeasca invitatii la intrarea in locul unde se tine receptia. Data fiind dimensiunea evenimentului si multitudinea de lucruri care se intampla in cadrul lui, primirea invitatilor poate fi unica sansa pe care voi o aveti pentru a le multumi personal pentru participare, tuturor invitatilor. In general, acest lucru implica o coloana de asteptare. In cazul in care ati decis ca primirea invitatilor sa se faca la intrarea in restaurant, asigurati-va ca exista suficient spatiu pentru eventuala « coada de asteptare » care se va forma.
Inainte de a intra in sala de petrecere, asigurati-va ca toti musafirii vostrii au sosit, plimbarea dintr-un capat al salii in celalalt este nu numai obositoare si consumatoare de timp dar si perturba activitatea in care voi sunteti implicati in momentul respectiv.
Maestrul de ceremonie sau o alta persoana desemnata anterior ar trebui sa va anunte prezenta voastra si a particpiantilor in aceasta ordine:
Domnisoara de Onoare si Cavalerul de Onoare cu lumanarile
Mireasa si Mirele
Nasii
Parintii mirelui (socrii mari)
Parintii miresei (socrii mici)
Pentru dans, stabiliti dinante cu DJ-ul ca voi doi sa fiti chemati/ anuntati pe ring. Pe masura ce petrecerea inainteaza, incercati sa treceti pe la toate mesele, cel putin o data, pentru scurte saluturi si faceti o poza cu fiecare familie invitata. Acest gest permite invitatilor vostrii sa stie ca va sunt dragi si ca va bucurati de participarea lor. Fiti amabili in legatura cu solicitarile de a poza alaturi de invitatii vostrii ; ei doresc sa va impartaseasca bucuria.
Dansul
In mod traditional, petrecerea de nunta este oficial deschisa atunci cand are loc dansul mirilor. Bine planificat si pregatit, acest moment poate fi unul marcant in cadrul acestui eveniment. Alegeti-va melodia preferata sau stilul de dans care vi se potriveste cel mai bine voua. Nu exista reguli in acest sens… Este momentul vostru si trebuie sa profitati din plin. Va doriti un element mai deosebit cu aceasta ocazie ? Interesati-va de artificii, tunuri de confetti sau … pentru evenimente in aer liber, aranjamente de faclii aprinse.
Sunteti o pereche recunoscuta pentru cat de bine stiti sa va distrati impreuna ? Puteti incerca o combinatie de melodii de diverse stiluri, unele mai ritmate decat celelalte… Dupa dansul mirilor, puteti invita la dans nasii si parintii vostrii, urmand ca apoi sa se alature oricine altcineva din randul participantilor.
Membrii familiei, nasii precum si domnisoarele si cavalerii de onoare au datoria sa participe la momentele de dans pentru a permite mirilor sa ia cateva pauze si sa bucure la vederea familiei si prietenilor care se distreaza atat de bine la petrecerea lor de nunta.
Eticheta si Bune maniere pentru:
Nasi
Ati fost alesi pentru a le fi nasi, cu alte cuvinte, un al doilea set de parinti pentru familia care se tocmai se formeaza.
Daca sunteti siguri ca puteti sa faceti o surpriza viitoarei mirese sau viitorului mire – faceti-o! Cu siguranta se vor bucura. Altfel, saftuiti-va cu ei in cazul in care ati fost rugati sa aveti grija de anumite detalii legate de nunta sau de luna de miere.
Daca aveti timpul si sunteti chiar in acelasi oras cu finii vostrii puteti sa contribuiti la organizarea petrecerii burlacilor sau doar sa participati.
In traditia romaneasca, nasii au ca indatorire sa plateasca lumanarile si biserica… Rolul se poate rezuma strict la achitarea lumanarilor si aranjamentelor florare sau va puteti chiar implica in alegerea acestora.
Pe cat posibil incercati sa ascultati dorintele finilor vostrii si sa ii ajutati in punerea acestora in practica, fara a impune ideile sau gusturile voastre.
In calitate de nasa, ai fost invitata la proba de rochie de mireasa ? Participa si incearca sa fi un observator atent, pentru a putea sa ii spui finei tale, ceea ce ea nu poate vedea, fiind imbracata in respectiva rochie.
In cadrul cununiei civile, voi, in calitate de nasi, sunteti martorii tinerilor casatoriti, fiind singura « indatorire » oficiala in acest moment al evenimentului.
La biserica, voi va trebui sa tineti aprinse lumanarile (desi, de fapt, marea majoritate a timpului vor fi tinute de ajutoarele voastre, domnisoara si cavalerul de onoare). In mod simbolic, veti lumina drumul tinerei familii.
Cadoul vostru pentru noua familie ar trebuie sa fie ceva deosebit. In cazul in care sunteti deja prieteni apropiati, cu siguranta ca alegerea va fi mai usoara. Daca pana acum nu ati avut ocazia sa ii cunoasteti suficient pentru a le putea face un cadou, din momentul in care ati acceptat sa le fiti nasi si pana la nunta, cu siguranta ca veti avea multe oportunitati sa aflati ce isi doresc.
Parinti
Cel mai important este sa va reamintiti constant faptul ca aceasta nunta este a copiilor vostrii si ei sunt cei mai importanti participanti. Permiteti-le sa-si organizeze aceasta zi asa cum isi doresc ei si sprijiniti-i in masura in care puteti cu sfaturi utile, din experienta voastra de viata.
Retineti ca moda s-a schimbat foarte mult de la nunta voastra pana la cea a copiilor si ca dorintele lor pot fi foarte diferite de ale voastre. Petreceti timp cu ei pentru a intelege ce isi doresc si orice s-ar intampla, aratati-le ca sunteti alaturi de ei fara sa impuneti ideile voastre.
Important pentru mame: Daca viitoarea mireasa va solicita sa participati la probele pentru rochii, spuneti-va parerea sincer (este foarte posibil ca unele rochii sa fie foarte nepotrivite pentru silueta, tenul sau temperamentul miresei), dar dati-i si motivele pentru care sunteti de parere ca nu i se potriveste. In nici un caz nu incercati sa interveniti impunand idei sau facand comentarii taioase. Indiferent de ce v-ati dorit voi la nunta voastra, trebuie sa le respectati dorintele pentru nunta lor.
In final, este exclusiv alegerea ei, iar indatorirea ta (fie ca esti mama ei sau mama viitorului sot) este doar sa iti exprimi parerea ta (sincer si complet)!
Bucurati-va alaturi de ei si, cel mai important, ajutati-i pe ei sa se bucure de nunta lor… pana la urma e singura la care vor participa in calitate de miri!
Domnisoara si Cavalerul de Onoare
Domnisoara si Cavalerul de Onoare nu sunt numai titluri onorifice, veti avea si foarte multe lucruri de facut! Glumim desigur… nu veti avea chiar atat de multe de facut, dar este totusi de notat ca abilitatile voastre de a va descurca in situatii in care « nu mai e timp » , « unde sunt agrafele », « unde e mama », « s-au pierdut cheile de la masina », « unde e fotograful »…. vor fi puse la incercare, mai ales in ziua nuntii.
Chiar daca poate suna complicat, noi ne-am asigurat ca nu este asa.
Pregatirile de nunta
Pe durata pregatirilor de nunta ar fi recomandat sa te informezi daca si cum poti ajuta. Poti merge cu mireasa la alegerea invitatiilor, la intalnirile cu agentia organizatoare, la probele pentru rochia de mireasa… si lista poate continua. Mirele are cumva in grija anumite aspecte ale organizarii nuntii, poate transportul si cazarea invitatilor din afara orasului? Intraba-l daca ii poti fi de ajutor. Poate nasii au nevoie de ceva, sau poate parintii mirilor. Este foarte simplu si elegant sa arati ca esti la indemana in cazul in care poti fi de folos cu ceva.
Petrecerea burlacilor
Motiv de distractie, cu doar cateva zile inainte de nunta… nu poate fi decat Petrecerea Burlacilor. Un obicei important din cultura occidentala, aceasta petrecere a burlacilor s-a integrat in peisajul nuntilor locale destul de repede si daca initial era vorba de petrecerea pentru el, astazi conceptul s-a extins si la petrecerea pentru ea. Petrecerea burlacilor (fie ca este a baietilor sau a fetelor) este un prilej de distractie, intre prieteni apropiati, cu putin timp inainte de casatorie.
Cel mai potrivit este ca aceasta petrecere sa aiba loc in saptamana premergatoare nuntii, si niciodata chiar in ultima seara dinaintea nuntii. Ziua nunti este deja incarcata cu multe emotii si multa agitatie iar mireasa si mirele au lucruri mult prea importante de facut pentru a fi capabili sa recupereze energia consumata intr-o noapte de distractie.
Elegant este ca petrecerea (pentru el sau pentru ea) sa fie pregatita de Cavalerul de Onoare, respectiv de Domnisoara de Onoare iar costul acesteia sa fie acoperit de participanti, excluzand din calcul pe viitoarea mireasa si viitorul mire. Indiferent de cum se va desfasura aceasta petrecere, viitorii miri nu trebuie sa aiba decat o singura responsabilitate in legatura cu acest eveniment, si anume : sa participe si sa se distreze.
Un pic de amuzament… sau poate un pic mai mult… petrecerea burlacilor este cea mai potrivita scuza pentru a organiza in mod separat pt viitoarea mireasa si viitorul mire cate o petrecere «a burlacilor»
Aveti doua alternative, fie va consultati cu ei inainte de a organiza petrecerea pentru a sti ce isi doresc, fie organizati o petrecere surpriza. Ideile sunt multe si daca intr-adevar ii cunoasteti pe cei doi viitori miri sigur veti gasi cea mai potrivita formula.
O petrecere de burlaci este foarte reusita in formula 10-20 invitati. Mai mult de 20 sunt greu de gestionat, mai putin de 10 e posibil sa nu se formeze un grup suficient de animat.
Poze, poze si iar poze – nu uitati sa incarcati bateria aparatului foto si sa aveti la indemana filme sau un card de memorie gol. Este cu siguranta un moment de surprins in imagini.
Ziua nuntii
Mirii v-au ales pe voi pentru ca apreciaza compania voastra dar si pentru ca au nevoie de putin ajutor. In cazul in care ai fost ales Domnisoara sau Cavaler de Onoare te poti simti onorat(a). Va trebui doar sa indeplinesti cateva sarcini care vor fi de mare ajutor noilor casatoriti. Este de bun gust ca in aceasta calitate de Domnisoara sau Cavaler de Onoare sa ai grija ca mireasa sau mirele sa nu duca lipsa de nimic. Domnisoara de Onoare poate fi de folos in multe momente, ca de exemplu : sa ajute mireasa cu aranjarea rochiei atunci cand doreste sa danseze, sa fie atenta la micile detalii cum ar fi agrafele de par mai razlete, articolele de cosmetica de urgenta, sa aduca o bautura sau o mancare atunci cand desi ii este sete sau foame mireasa este ocupata cu invitatii. Cavalerul de Onoare se poate ingriji de sosirea la restaurant, conducerea invitatilor la masa lor si ar trebui sa se asigure ca mirele reuseste sa manance ceva si sa bea apa suficienta. Oricat de incredibil ar parea, mirii sunt cateodata atat de ocupati incat uita sa manance sau sa bea apa la propria petrecere! Este de datoria voastra sa va asigurati ca proaspetii casatoriti se distreaza la petrecerea de nunta la fel de bine ca si invitatii.
Invitati la nunta
Petrecerea de nunta a unor prieteni sau rude este un moment foarte special. Dat fiind ca este foarte usor sa te lasi furat de val intr-un asemenea ocazie, este util sa stii cateva reguli de comportament:
Invitatia
RSVP – in momentul cand ai primit o invitatie marcata RSVP (din franceza : Repondez s’il vous plait – Va rugam sa raspundeti) asigura-te ca si raspunzi. Nu iti lasa prietenii sau rudele sa astepte pana in ultimul moment. In functie de relatia in care te aflii cu viitorii miri (prieteni foarte apropiati sau cunostinte indepartate) daca invitatia iti este adresata doar tie (in cazul in care tu nu esti casatorit(a)) este bine sa verifici cu viitorii miri daca poti sa participi la nunta acompaniat(a) de altcineva. Organizatorii nunti cu siguranta vor dori sa stie exact cate persoane vor participa la acest eveniment.
Copiii mici: Ideal ar fi sa participati la nunta fara copii. In cazul in care invitatia este adresata in mod specific intregii familii, este de datoria voastra sa va asigurati ca sunt disciplinati si nu vor cauza neplaceri in timpul petrecerii. Intr-adevar, nimic nu este mai adorabil decat cativa ingerasi pe ringul de dans… dar este de notat faptul ca nici mirii si nici ceilalti invitati nu vor aprecia un comportament indisciplinat al acestora. Petrecerea de nunta se poate prelungi pana in zorii zilei si cu siguranta copii vor fi foarte obositi si foarte indispusi spre finalul petrecerii. Copii se vor indrepta in mod normal catre mireasa dar cu siguranta ca aceasta are mult prea multe de facut in cadrul petrecerii de nunta pentru a mai avea rabdarea si atentia necesara copiilor. Daca in invitatie nu a fost specificat, nu este politicos sa participati la nunta insotiti de copii. Aduceti-va aminte ca aceasta zi apartine mirilor.
Cununia Civila
In cazul in care veti participa la cununia civila aflati din timp la ce ora se va oficia casatoria si asigurati-va ca ajungeti cu cel putin 15 minute inainte. In perioadele in care se tin foarte multe nunti, oficierea civila a casatoriei dureaza sub 20 de min, cu tot cu felicitarile de rigoare.
Vreti sa oferiti flori miresei ? Atentie la cozile florilor care nu sunt invelite in celofan sau staniol – tineti-le cateva minute in servetele de hartie pentru a absorbi apa. Ar fi neplacut pentru mireasa sa aiba o rochie sau un costum patat. Oferiti florile legate doar cu o panglica (poate fi foarte lata si dintr-un material deosebit) sau foarte simplu invelite in celofan astfel incat sa fie foarte usor de desfacut din buchet. Conform traditiei, la iesire din Casa Casatoriilor, mirii vor trece pe sub un culoar de flori… realizat din florile pe care invitatii le aduc.
Idei practice:
Vreti sa oferiti un buchet frumos si « util »? Alegeti flori cu cozi relativ lungi si groase, inveliti fiecare coada in staniol si legati pe fiecare fir o fundita de satin sau organza de culoare alba iar buchetul inveliti-l in celofan transparent. Este usor de transportat, usor de desfacut iar florile vor arata foarte bine in culoarul de flori pe sub care vor trece mirii. Suna complicat ? Nu trebuie sa faceti voi toate acestea… rugati-o pe cea de la care cumparati florile sa faca acest aranjament!
Faceti parte din cercul apropriat de prieteni? Intrebati atunci daca puteti fi de folos la servirea sampaniei sau a prajiturilor/bomboanelor. Ajutati la desfacerea florilor din buchete si redistribuirea lor participantilor. Dati o mana de ajutor in momentul in care se fac fotografii atentionand atunci cand vedeti un element care poate sa apara dezordonat in fotografie ( o haina deschisa, o clapa de buzunar sifonata, un guler de haine nearanjat, un buchet razlet in bratele miresei). Membrii familiei vor fi prinsi in vraja momentului si cu siguranta veti putea fi de ajutor…
La biserica
Daca ati decis sa participati la cununia religioasa, asigurati-va ca ajungeti la ora indicata, si nu la jumatatea slujbei. Este politicos ca voi sa fiti in biserica, inaintea miresei si a mirelui.
In religia crestin-ortodoxa, participarea la o slujba de cununie este cat se poate de simpla, in calitate de invitat, trebuie doar sa fiti prezent si sa ascultati slujba si predica parintelui care oficiaza nunta. In cadrul acestui moment, mirii, nasii, domnisoara si cavalerul de onoare au rolurile principale.
La sfarsitul slujbei de cununie, dupa ce nasii si parintii i-au felicitat pe tinerii casatoriti, invitatii vor face acelasi lucru, fie in incinta bisericii, fie afara, in fata ei, in functie de indicatiile preotului.
La restaurant
In calitate de invitati la nunta, voi aveti cea mai usoara sarcina : aratati-le mirilor cat de mult tineti la ei si distrati-va!
Vestimentatia: Alegerea unei vestimentatii potrivite pentru nunta este un element absolut obligatoriu. Incercati sa va aliniati stilului de nunta si locatiei (la munte, in aer liber…). In general, este important ca vestimentatia aleasa sa nu atraga decat prin eleganta sau potrivirea cu persoana care o poarta. De evitat fustele prea scurte si hainele prea stramte – sunt nepotrivite pentru o asemena ocazie.
Salutul: Fii un invitat elegant si asteapta-ti randul la intrarea in restaurant, astfel incat sa poti fi primit de catre miri si nasi. Cu exceptia situatiilor speciale, nu trebuie sa intri in restaurant decat daca ai fost primit in mod oficial de catre miri. Urari !!!
Petrecerea : Nu monopolizati timpul mirilor, cand vor trece pe la masa fiecarui invitat, faceti cateva urari scurte, exprimandu-va bucuria pentru evenimentul fericit, si permiteti-le sa continue cu ceilalti invitati.
Oferirea cadourilor : In cazul in care ati adus un cadou la petrecerea de nunta, nu este nevoie sa il inmanati direct mirilor. Este foarte probabil sa existe un loc special amenajat (o masa pentru cadouri). In cazul in care nu reusiti sa reperati acest loc, intreabati nasii sau parintii, ei va vor indruma. Este bine ca de cadou sa fie atasata o cartea de vizita sau o felicitare semnata in clar, cu numele complet astfel incat mirii sa poate identifica de unde provine cadoul.
Ati trimis cadoul inainte de nunta ? NU intrebati mirii in ziua nunti daca le-a placut cadoul. Este posibil ca ei sa fi primit o multitudine de cadouri si sa le fie greu ca, pe loc, sa identifice care este cel din partea voastra. La o luna si jumatate de la nunta, luati legatura cu ei si verificati daca intr-adevar cadoul a ajuns la ei intact si in buna stare de functionare… asta in cazul in care nu ati primit un telefon sau o nota scrisa cu multumirile de rigoare.
Bauturile : Nu exagera cu bauturile alcoolice. Daca este un lucru pe care in mod absolut nu trebuie sa il faci in cadrul unei petreceri de nunta, acesta ar fi sa bei suficient de mult incat atentia sa fie indreptata catre ingrijirea ta si nu catre bunadispozitia mirilor. Sa nu intelegem ca nu ne putem distra la o petrecere de nunta… Este doar important de retinut ca atentia ar trebui sa se concentreze asupra mirilor si a petrecerii.
Mancarea : Urmarirea codului bunelor maniere in ceea ce priveste tacamurile este foarte simpla: incepeti din exterior, mergeti catre farfurii si nu refolositi tacamurile de la un fel de mancare la altul.
In cazul in care aveti restrictii de dieta, este recomandat sa anuntati acest lucru in momentul in care raspundeti la invitatie. Daca nu ati facut acest lucru, nu mai faceti caz de situatie. Alegeti din cadrul meniului ce puteti manca si dati deoparte restul.
La plecare : Asigurati-va ca nu plecati fara sa va luati la revedere de la miri. Nu este elegant sa va furisati la plecare chiar daca mirii sunt ocupati. Asteptati si intrerupeti scurt pentru a le multumi si pentru a va lua la revedere! Este absolut necesar sa salutati miri la plecare, chiar si in cazul in care ati petrecut mare parte din petrecere in compania lor directa.
In masura in care este posibil, incercati sa nu plecati inainte de taierea tortului.
Data viitoare cand va intalniti cu mirii, indiferent de ce s-a intamplat sau nu s-a intamplat la nunta, sa nu va plangeti de ceva legat de acest eveniment. Daca nu cumva sunteti rude directe (parinte sau frate/sora) cu mireasa sau mirele, trebuie sa stiti ca nimeni nu isi doreste sa plateasca organizarea unei asemenea petreceri pentru ca ulterior sa fie obligat sa asculte ce deranjant a fost pentru invitati ca aparatul de aer conditionat nu a functionat corespunzator sau ca pestele a fost prea uscat. Zambiti, spuneti-le din nou, ce placut a fost pentru voi sa puteti fi alaturi de ei la celebrarea unui eveniment atat de important in viata lor si treceti mai departe.
Retineti ca, fara voi, nunta nu ar fi la fel! Fiti eleganti si mai presus de toate: distrati-va.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu