miercuri, ianuarie 22, 2014

Bunele maniere vestimentare la nunta

SFATURI PENTRU INVITATI


Garderoba ta de ocazie este supusa la probe de fiecare data cand esti invitat la o nunta?! Este usor sa “depasesti” bine imbracat orice ceremonie oricat de pretentioasa sau nonconformista, daca urmezi cateva reguli simple ale codului vestimentar universal valabil.
 1. Evita albul. EA: Daca nu vrei sa ii platesti o polita alesei, atunci ai grija ca rochia pe care o vei imbraca sa nu fie nici pe departe asemanatoare cu una de mireasa. Si aici exista exceptii care tin de dozaj – o fusta ivoire sau chiar alba, o rochie cu imprimeuri pe un fundal alb sau o combinatie de alb si o alta culoare sunt perfect acceptabile. EL: Mai ales in cazul nuntilor de primavara-vara poti alege un costum usor intr-o culoare deschisa – grej, bej – la care sa asortezi o camasa colorata sau cu imprimeu discret si o cravata constrastanta. O tendinta in cazul nuntilor care mentioneaza pe invitatie un cod vestimentar casual este cea a papioanelor sau bretelelor colorate, eventual asociate unor ciorapi colorati. Sosetele albe sunt pentru sport!
2. Stai departe de negru. EA: Complet negru esteexclus! Un motiv de bucurie cum este cel al unei nunti trebuie sarbatorit si prin haine. Asadar, lasa-ti imaginatia sa caute o culoare potrivita tenului si culorii parului, anotimpului nuntii sau, pur si simplu, imbraca-te in culoarea ta preferata. Daca, totusidress code-ul formal al nuntii iti impune o rochie neagra de cocktail, te sfatuiesc la o rochie pana la jumatatea genunchiului, poate cu detalii paietate sau accesorizata cu bijuterii pretioase cu strasuri. Daca vrei sa inveselesti tinuta incalta o pereche de pantofi colorati, completeaza rochia cu un bolero colorat sau cu un plic intr-o culoare tare. EL: Black tie este codul vestimentar al nuntilor formale, asadar vei purta un costum de culoare inchisa, cravata sau papion. Insa, daca vorbim despre o nunta lejera de vara cumpara-ti un costum dintr-o stofa usoara bleumarin sau gri, mai usor de suportat pe caldura. Nu negru! Bineinteles, ca de bun gust este sa porti un papion sau o cravata. Alege una slim, daca conformatia si varsta iti permite.

3. Decenta vestimentara.
 EA: Hainele prea stramte sau care afiseaza un decolteu prea adanc este bine sa ramana in dulap, daca esti invitata la o nunta. Acelasi lucru se poate spune despre culorile foarte aprinse – rosu din cap pana in picioare. Accesoriile prea extravagante, cum ar fi manusile pana la cot, palariile cu aplicatii voluminoase de pene, serpii de pene sau tocurile ametitoare sunt de evitat. Tinerii casatoriti sunt vedetele serii, respecta acest consens si lasa-le lor toata atentia. EL: Oricat de informala ar fi nunta, nu va prezentati in blugi, pantaloni scurti, tricou sau camasa cu maneca scurta. Un pantalon din tercot si un sacou de vara din lana sau bumbac intr-o nuanta placuta – gri, maron, bleumarin, nu negru – te scot mereu din incurcatura. In ultima instanta poti renunta la cravata!2. Stai departe de negru.
 EA: Complet negru esteexclus! Un motiv de bucurie cum este cel al unei nunti trebuie sarbatorit si prin haine. Asadar, lasa-ti imaginatia sa caute o culoare potrivita tenului si culorii parului, anotimpului nuntii sau, pur si simplu, imbraca-te in culoarea ta preferata. Daca, totusidress code-ul formal al nuntii iti impune o rochie neagra de cocktail, te sfatuiesc la o rochie pana la jumatatea genunchiului, poate cu detalii paietate sau accesorizata cu bijuterii pretioase cu strasuri. Daca vrei sa inveselesti tinuta incalta o pereche de pantofi colorati, completeaza rochia cu un bolero colorat sau cu un plic intr-o culoare tare. EL: Black tie este codul vestimentar al nuntilor formale, asadar vei purta un costum de culoare inchisa, cravata sau papion. Insa, daca vorbim despre o nunta lejera de vara cumpara-ti un costum dintr-o stofa usoara bleumarin sau gri, mai usor de suportat pe caldura. Nu negru! Bineinteles, ca de bun gust este sa porti un papion sau o cravata. Alege una slim, daca conformatia si varsta iti permite.

4. Confortul. EA: Pentru a putea dansa in voie toata seara, incalta prin casa de cateva ori pantofii special cumparati pentru nunta care se apropie. Asa, te vei asigura ca poti sta in picioare toata seara, chiar dansa in voie. Sfat pentru nuntile de vara: Pentru nuntile afara, aleile cu pietris si  gazon sunt probe dificile pentru tocurile stiletto! Renunta la ele pentru confortul tocurilor groase sau chiar a pantofilor cu talpa plata. EL: Nuntile din lunile calduroase pun mereu probleme barbatilor. Imbracati un costum dintr-un material mai usor, intr-o culoare mai deschisa (gri, bleumarin), dar nu in. Daca mai beti si multa apa si v-ati protejat cu un antiperspirant eficient, subsuorile camasii si ale sacoului vor ramane uscate. Purtati pantofi noi, dar comozi! Pantofii care te bat sau te strang iti strica imediat bunadispozitia.

 5. Intrati in rol. EA: Nasa, domnisoarele de onoare si mamele mirilor sunt cele care depun cel mai mult efort, dupa mireasa, in pregatirea vestimentatiei de nunta. Cheia succesului este calea de mijloc intre rolul in cadrul nuntii, silueta, varsta, tematica nuntii si preferintele personale. Daca domnisoarele de onoare au, de cele mai multe ori, rochii alese de mireasa sau chiarasigurate de aceasta, naselor si soacrelor le sunt recomandate rochii de cocktail din materiale pretioase, de buna calitate, insa suficient de comode ca sa se poata misca lesne toata noaptea. Nu-ti chinui picioarele in pantofi cu tocuriprea inalte, care sa te pironeasca pe scaun toata noaptea, nici nu iti alege o rochie sirena sau foarte stramta care sa nu te lase sa dansezi si sa socializezi. Dar, nici nu trece in extrema cealalta, in a pune confortul inaintea pretiozitatii evenimentului. Rochiile de bumbac moale, costumele cu pantalon, papucii, blugii, ochelarii de soare, fustele si rochiile mini, gentile mari, sa se odihneasca in dulap pentru celelalte zile ale saptamanii. EL: Fii un gentleman si imbraca un costum de calitate, care sa-ti vina ca turnat. Asorteaza-i o cravata de matase, o batista de buzunar, butoni si neaparat, o pereche de pantofi italienesti din piele lacuita. Dar, este un dar, daca esti nas sau cavaler de onoare vorbeste cu mirele si afla ce va purta, pentru a nu-l eclipsa. Pentru ca repet, starurile nuntii sunt mirele si mireasa, nici un alt invitat sau participant.

Bunele maniere la nunta, vestimentare si nu numai, sunt o dovada de respect fata de tine si ceilalti. Sa te imbraci decent si frumos pentru o nunta este usor, daca iti acorzi timp sa cercetezi putin site-urile si magazinele brandurilor romanesti de renume si ale designerilor romani. Alege piese clasice, de buna calitate, care sa ti se potriveasca varstei si conformatiei – le vei purta la mai multe evenimente si vei avea o aparitie de bun gust si bun simt.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu