vineri, iulie 30, 2010

Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru...


Originea acestui obicei se regaseste in Anglia in perioada victoriana, iar textul in original suna astfel:
"Something old, something new,
Something borrowed, something blue
And a silver sixpence in her shoe."
"Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru si o moneda de argint in pantoful miresei."
Fiecare obiect din acest poem reprezinta cate un simbol al norocului ce va insoti mireasa pe drumul casniciei.
In ziua de azi s-a pastrat doar "Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru" din acesta traditie.
Ceva VECHI semnifica continuitatea, legatura cu trecutul, cu familia. Cele mai multe mirese aleg sa poarte o bijuterie veche primita de la o bunica.
Ceva NOU semnifica optimismul, speranta intr-un viitor bun alaturi de sotul ales. Avand in vedere ca toate lucrurile purtate de mireasa sunt noi, acest aspect e usor de indeplinit!
Ceva IMPRUMUTAT este de obicei un obiect imprumutat de la un cuplu de prieteni sau un cuplu din familia celor care urmeaza sa se casatoresca si care au o casnicie fericita, acest lucru rasfrangandu-se si asupra tinerei perechi, devenind un talisman aducator de noroc.
Printre cele mai uzuale obiecte imprumutate se numara: bijuterii, gentute, batiste din matase, etc. De asemenea, obiectul imprumutat va reaminti ca tanara familie depinde de sprijinul familiei sau al prietenilor.
Ceva ALBASTRU...
Inca de pe vremea romanilor albastrul semnifica modestie, fidelitate si dragoste. Mai tarziu albastrul devine simbolul puritatii.
Asadar, a purta ceva albastru in ziua nuntii simbolizeaza dragostea si fidelitatea ce trebuie sa guverneze viata tinerei familii.
Cel mai frecvent, miresele poarta jartiera albastra sau batiste de matase brodate cu albastru. Dar daca una din culorile nuntii este albastru, chiar buchetul de mireasa poate contine flori albastre.
In sfarsit, moneda de argint purtata in pantoful miresei era un talisman aducator de bunastare financiara pentru miri. Probabil, fiind destul de incomod de purtat o moneda in pantof o zi intreaga, in timp s-a renuntat la acest obicei...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu