marți, iulie 20, 2010

CUNUNIA RELIGIOASA

CUNUNIA RELIGIOASA

Biserica Ortodoxa Romana

Conditiile impuse de aceasta religie sunt:
- viitorii miri trebuie sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe,
- sa nu fie rude de sange pana la gradul al VII-lea sau sa nu fie incuscriti,
- ei trebuie sa fie spovediti si cuminecati inainte de savarsirea Tainei Cununiei,
- nasii sa fie botezati si cununati in cadrul aceleiasi Biserici.
Teoretic casatoriile mixte nu se pot savarsi in Biserica Ortodoxa Romana, dar in realitate, pe plan local, cu aprobarea Episcopului locului sau a preotului locului sau a preotului paroh, se pot realiza cu conditia ca urmasii sotilor sa fie botezati in Biserica Ortodoxa Romana.
Un impediment la Cununie este a treia casatorie, Biserica Ortodoxa Romana accepta sa oficieze cununia religioasa doar de trei ori pentru aceeasi persoana.
Actele necesare sunt:
- certificatul de casatorie civila,
- adeverinta de Botez (in cazul in care una din parti nu face parte din parohia unde se va savarsi Cununia).
Taxele se percep de obicei de la nasi, care sunt considerati parintii spirituali.
Nu in ultimul rand, se cere mirilor ca inainte de Cununie sa-si fi pastrat castitatea si, bineinteles, sa fie credinciosi.
Biserica Greco-Catolica
Conditii impuse de aceasta religie :
- tinerii hotarati sa se casatoreasca iau legatura cu preotul pentru o perioada de pregatire si catehizare.
- prima conditie pentru incheierea cununiei religioase este ca vitorii miri sa fie crestini botezati. In cazul in care unul dintre miri nu este greco-catolic el trebuie sa se angajeze ca nu-si va obstructiona partenerul la frecventarea cultului si cel putin unul din copii sa fie botezat in rit greco-catolic.
Biserica Greco-Catolica accepta casatoriile mixte, dar nu primeste la savarsirea acestei Taine pe cei ce au divortat, decat daca se dovedeste ca solicitantul a fost fortat la prima casatorie sau daca fostul partener nu dorea copii in cadrul casniciei ori a comis adulter. Nasii pot fi si ei de alta confesiune, desi ar fi bine ca macar unul dintre ei sa fie greco-catolic.
Actele necesare sunt:
- pentru cununia religioasa mirii trebuie sa prezinte certificatul de cununie civila - chiar daca fac parte dintr-o alta confesiune crestina.
- in cazul persoanelor de alt cult sau care nu fac parte din parohie, este nevoie de certificat sau adeverinta de Botez.
Biserica Romano-Catolica
Conditii impuse de aceasta religie :
- credinciosii romano-catolici care doresc sa se casatoreasca la biserica trebuie sa se prezinte cu cel putin trei luni inainte la preotul paroh pentru pregatire sau consiliere in vederea casatoriei. Consilierea e necesara pentru ca preotii catolici nu accepta divortul sub nici o forma.
- in schimb, Biserica Romano-Catolica are o viziune mai ecumenica acceptand casatoria mixta si neimpunand partii necatolice sa frecventeze cultul catolic decat la cererea expresa a acesteia.
- macar unul dintre nasi trebuie sa fie catolic pentru a veghea la respectarea legilor bisericesti, pentru ca nasii sunt parintii spirituali ai noii familii.
- taxe nu se percep pentru Sacramentul Cununiei, dar, daca familia doreste , poate sa faca o donatie Bisericii, aceasta fiind bine primita.
Actele necesare sunt:
- certificatul de cununie civila,
- certificatul de botez.
Biserica Reformata sau Protestanta
Conditii impuse de aceste religii :
- mirii trebuie sa fie botezati; chiar daca unul dintre miri nu este reformat, acesta/aceasta trebuie sa fie botezat, indiferent de confesiunea careia ii apartine.
- tinerii reformati, inainte de casatorie, sunt consiliati de catre pastor, pe cat posibil si in prezenta viitorilor nasi.
- pe langa certificatul de botez si cel de casatorie civila, se mai cere ca mirele care apartine cultului reformat sa fie confirmat si sa poata dovedi ca se afla la zi cu achitarea contributiei de cult.
Biserica Baptista
Biserica Baptista cere viitorilor miri sa aiba o relatie directa cu Hristos si sa-si fi pastrat castitatea atat in relatiile trecute, cat si in relatia cu persoana aleasa.
In caz contrar, tinerii nu au voie sa se imbrace in costume de miri si nici nu vor fi cununati in mijlocul comunitatii, ci vor primi o binecuvantare acasa la ei.
Cununia mixta nu este permisa de Biserica Baptista decat in cadrul culturilor neoprotestante, mirii fiind incurajati sa aleaga la ce biserica locala vor participa pe viitor la serviciile divine.
Nu exista taxa de cununie si nici institutia nasilor.
Singurul act necesar este certificatul de la cununia civila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu