marți, iulie 20, 2010
Reguli nunta perfecta
25 de Reguli de Aur pentru a avea o Nunta Perfecta
Cum puteti avea o petrecerea de nunta reusita? Urmati regulile de mai jos si nu veti fi dezamagiti! Sunt atât de multe lucruri de pus la punct, de la alegerea salii pâna la stabilirea meniului invitatilor si alegerea rochiei de mireasa, a decorurilor din sala si asa mai departe. Va consuma mult timp si cu siguranta nervii vor ceda. Relaxati-va! Va asiguram ca acest ghid va va ajuta în realizarea unei nunti de un succes rasunator
1.Discutati-va "viziunile"
Asezati-va cu logodnicul sau logodnica si discutati despre ceea ce înseamna în viziunea ta „ o nunta de vis”. Acoperiti cât mai multe detalii posibile: Va fi o nunta mare sau mica? Acasa sau la restaurant? Decoratiunile vor avea o anunita culoare? Nu lasati nimic nediscutat ! Oricît ar parea de extravagant (întodeauana ai visat sa mergi la cununia religioasa într-o caleasca trasa de cai). Daca faceti acest lucru veti descoperi ceea ce este important pentru amândoi si va ajuta sa va decideti care dorinte pot fi realizate si care nu.
2.Descoperiti-va stilul.
Inainte de a fixa vreo întâlnire cu un organizator de nunti cautati în reviste (nu doar reviste dedicate nuntilor, ci chiar în reviste de decoratiuni interioare sau de moda) pentru a va forma o ideea generala despre cum trebuie organizata nunta. De exemplu, poti vedea o poseta, un pantof sau chiar o haina a carei combinatii de culori ti-ar placea sa se regaseasca în aranjamentele florale sau chiar în decorarea tortului miresei.
3.Stabiliti un buget.
Daca nu ati cîstigat potul cel mare la loto atunci e absolut necesar sa va creionati un buget atunci când va hotarâti sa va casatoriti. În primul rând, stabiliti cine va plati – tu si logodnicul/logodnica, parintii vostri sau poate ambele variante. Apoi împartiti suma de care dispuneti astfel:
o Petrecerea (aici sunt incluse meniul, alcoolul) 40%
o Luna de miere 13%
o Serviciile foto si video 10%
o Costumul de mire, rochia de mireasa si accesoriile 6%
o Muzica (calculator + sonorizare) 5%
o Aranjamentele florale 3%
o Invitatiile 2%
o Taxele si cheltuielile cu cununia civila si religioasa 5%
o Verighetele 6%
o Limuzina, cadourile pentru nasi, artificii, cheltuieli diverse 10%
Aceste procente pot suferi mici ajustari, dar încercati sa nu atingeti limita maxima a cheltuielilor pentru a nu începe casnicia cu un sentiment al cheluielilor excesive si mai ales sa nu ajungeti în situatia de a accesa credite.
4.Îndrazniti sa fiti altfel.
Vreti ca nunta voastra sa fie altfel decât toate celelalte nunti la care ati luat parte ? Daca DA, atunci gânditi personalizat ! Asta poate sa însemne introducerea în ceremonia nuntii a propriilor traditii etnice, domnisoarele de onoare îsi pot alege rochii diferite astfel încât sa nu arate la fel, îsi poti invita la nunta catelul favorit, puteti cere bucatarului sa prepare invitatilor un fel de mâncare preferat de familia ta sau îti poti decora tortul cu monograma noului nume. Totul este la dispozitia imaginatiei tale!
5.Obtineti totul în scris.
Repetati dupa noi: Contractul este cel mai bun prieten al mirilor. Cititi orice act va este cerut sa îl semnati si asigurati-va ca ati înteles ceea ce ati convenit cu furnizorul de servicii. Orice modificare care are loc dupa semnarea contractului trebuie facuta în scris nu doar prin întelegere verbala. Sa spunem, de exemplu, ca v-ati hotarât ca vreti trandafiri portocalii în locul celor galbeni din buchetul miresei. Dupa apelul telefonic trimiteti si un fax sau un mail catre florarie si solicitati un raspuns de confirmare.
6.Platiti cu cardul.
Folositi frecvent cardul atunci când platiti serviciile pentru nunta voastra. În felul acesta, prin extrasul de cont veti putea contabiliza mai usor cheltuielile efectuate cu nunta. În plus, în functie de Banca la care aveti contul de card, fiind vorba de sume mari de bani cheltuite, puteti fi fericitul câstigator al unei sume de bani ca premiu, prin tragere la sorti, iar cu acei bani puteti sa va petreceti o luna de miere foarte placuta.
7.Organizati-va ca adevaratii profesionisti.
Pastrati o evidenta clara a tuturor detaliilor într-un laptop sau carnetel. Este mai simplu în acest fel decât sa va încarcati memoria cu toate elementele si accesul la oricare detaliu se face mult mai usor atunci când necesitatea o impune. Pastrati întotdeauna aproape un pix si o hârtie, nu se stie niciodata când va loveste o noua idee.
8.Alegeti-va cu atentie colaboratorii.
Doriti sa primiti cât mai mult si de calitate pentru banii pe care îî cheltuiti si nu vreti sa fiti storsi de bani precum o lamâie de zeama. Asa ca, întrebati prietenii proaspat casatoriti pentru eventuale recomandari si nu ezitati sa va întâlniti fata în fata cu persoanele recomandate. Vizualizati exemple ale muncii lor, cereti referinte de la clienti recenti. Nu are rost sa angajati o florareasa care este prea ocupata sa va raspunda la telefon sau o formatie de muzica renumita care refuza sa cânte melodii pe care le solicitati în baza unui desfasurator al pieselor muzicale.
9.Învatati sa primiti ajutor.
Orice cuplu de miri casatoriti recent va pot spune ca organizarea unei nunti nu se aseamana cu o plimbare în parc. De aceea este întelept din partea voastra sa introduceti în aceasta ecuatie un expert. Un coordonator al nuntii, un expert în organizarea unui asemenea eveniment va sti sa faca absolut totul, de la alegerea unui fotograf pe gustul si bugetul vostru pâna la amenajarea interiorului salii unde va avea loc petrecerea din ziua nuntii. Vreti sa va impresionati invitatii cu diferite surprize ? Profesionistul angajat va sti sa va sfatuiasca ce si cum trebuie facut. Mai mult decît atât, va va economisi bani. Organizatorii de succea pot obtine reduceri importante de la furnizori tocmai prin rulajul mare ocazionat de organizarea multor evenimente, iar în acest fel câstigati bani, timp si linistea necesara participarii la evenimentul organizat pentru voi.
10.Navigati. Internetul a revolutionat planificarea unei nunti.
Puteti asculta formatia preferata direct pe internet, puteti accesa lucrarile unui fotograf sau ale unei florarese, puteti face un tur vitual al salilor de petrecere si puteti compara preturile. Un singur lucru nu îl puteti face online, sa gustati tortul. Nu alegeti pe cineva doar dupa aspectul paginii de internet. Chiar daca un site este realizat profesionist, cu un aspect placut asta nu este o garantie a faptului ca serviciile sunt pe masura. Înca o data, întâlniti-va cu profesionistii în persoana, fata în fata si întotdeauna verificati referintele.
11.Planifica-ti cu atentie locatia unde te vei casatori.
Chiar daca alegi sa te casatoresti într-o statiune favorita unde ti-ai petrecut intr-un mod placut concediile sau de cealalta parte a globului pamântesc este crucial sa alegi cu grija locatia. În primul rând alege un hotel sau un restaurant care doreste cu adevarat sa faca acest lucru pentru tine. O locatie care îti ofera aproximativ toate serviciile de care ai nevoie împreuna cu un personal angajat de o tinuta profesionala exemplara sunt exact ceea ce aveti nevoie. De asemenea, daca nu ai mai fost niciodata în acel loc, asigura-te ca vei vedea cu ochii tai locatia înainte de a semna contractul. Poti afla multe lucruri despre o locatie pur si simplu intrând si discutând cu cineva avizat despre evenimente care au avut loc acolo.
12.Aveti grija la costurile suplimentare.
Când comparati preturile între mai multi furnizori de servicii nu priviti doar costul estimat pe meniul unui invitat, pentru ca sunt inerente unele cheltuieli suplimentare de care va veti lovi în final cînd le veti regasi în factura. Pentru a evita asemenea surprize cereti sa vi se arate spre exemplu o factura finala de la un eveniment recent comparabil cu ceea ce vreti si voi sa organizati. În acest fel este foarte putin probabil sa sa aveti surprize neplacute!
13.Negociati.
Va întrebati daca puteti obtine un pret mai bun de la furnizorul de servicii? Dar pentru Dumnezeu, întrebati ! Cel mai rau lucru care s-ar putea întâmpla este acela în care furnizorul spune NU. Tineti minte un lucru: Nici un profesionist nu vrea sa va piarda de client si sa fie nevoit sa se întâlneasca cu alti 10 posibili clienti pentru a contracta cu unul dintre ei. Ei vor sa încheie fiecare afacere. Deci, cu siguranta, vor face o reducere pentru a lucra cu voi.
14.Discutati si cu alte mirese.
Probabil ca va doriti sa discutati despre nunta voastra 24 de ore din 24, dar prietenii sau cunostintele nu sunt dispusi sa va asculte. Intrati pe forum, chiar pe siteul nostru, unde puteti comunica cu alte foste sau viitoare mirese despre absolut orice, de la „Ajutor! Am o domisoara de onoare care are un tatuaj imens pe brat. Cum putem sa îl ascundem de aparatul foto?” la „Stie cineva cum putem reduce costurile la prajituri?” sau puteti vorbi pur si simplu despre voi.
15.Contactati „muzica”.
Cheia succesului în gasirea unei formatii sau a unui DJ este urmatoarea: Urmariti o reprezentatie Live. Doar asa va outeti face o idee despre prezenta lor scenica. Daca reprezentatia Live nu este posibila cereti sa participati la o repetitie a formatiei. În cel mai rau caz primiti un material filmat. Despre CD nici nu poate fi vorba, un CD poate fi realizat de oricine altcineva.
16.Stabiliti timpul pentru fiecare detaliu.
Sunt nunti la care mirele si mireasa au lasat lucrurile sa se desfasoare de la sine si au ajuns în situatia de dezamagi, atît invitatii cât si rudele apropiate sau parintii. V-ati întrebat daca nu cumva sedinta foto va întârzia intrarea în sala? Ei bine, e gresit sa lasati invitatii sa va astepte foarte mult timp ! Programati sedinta foto între cununia civila si cea religioasa. Si, aveti mare grija, sa atentionati personalul de la sala sa nu înceapa actiunea de strîngere a tacâmurilor, a scaunelor si a meselor sau stingerea luminilor atât timp cât mai sunt invitati care nu au parasit si care savureaza ultimul dans.
17.Sa fi o mireasa recunoscatore.
Cu siguranta ca vei oferi cadouri domnisoarelor de onoare si vei trimite scrisori de multumire invitatilor prezenti, dar cum îti arati recunostinta în timpul nuntii? Gândeste-te la câte nunti ai participat unde mirele si mireasa iti ofereau impresia ca este un privilegiu pentru tine sa fi invitata la nunta lor? Când în realitate este un privilegiu pentru ei ca tu ai fost prezenta acolo ajutându-i sa porneasca o noua viata împreuna. Sunt multe modalitati, mai mari sau mai mici de a spune „Multumesc”. De exemplu, ai multi invitati veniti din afara orasului sau din cealalta parte a tarii? Pregateste cosulete de bun-venit pline cu apa, fructe, harti si informatii despre zone de atractie turistica din oras, asezate în camerele lor de hotel. Si faceti ceea ce multe cupluri de tineri casatoriti fac: Tineti un mic discurs de multumire familiei si tuturor celor implicati în organizarea nuntii. Va este prea rusine sa vorbiti în public? Nici o problema: Introduceti o fraza de multumire în meniul/program al nuntii oferit fiecarui invitat.
18.Sa fi o frumusete.
Nu astepta pâna în ultima saptamâna sa te gândesti la felul cum îti vei aranja parul în ziua nuntii. Imediat ce ti-ai cumparat rochia de mireasa si accesoriile consulta-te cu stilistul tau. Intreaba daca el sau ea sunt în masura sa îti creeze imaginea pe care o doresti. Daca nu, atunci obtineti o recomandare catre un alt profesionist. În cazul în care totul este ok faceti o proba cu câteva saptamâni înainte de nunta, faceti fotografii, astfel încît sa stiti tot timpul care va fi imaginea pe care o veti avea la data nuntii si sa puteti modifica orice amanunt va vine în minte. În acelasi fel procedati si la machiaj. Toate aceste fac ca surprizele neplacute din ziua nuntii sa dispara.
19.Gânditi-va la confortul invitatilor.
Când va planificati nunta puneti „satisfacerea nevoilor invitatilor” în vârful listei de prioritati. De exemplu, nu programati la distanta mare una de alta cununia religioasa si intrarea în sala. În caz contrar, invitatii vor fi nevoiti sa îsi gaseasca alte modalitaati de petrecere a timpului ramas liber. De asemenea, încercati sa gasiti o locatie pentru petrecere la cel mult 20 de minute de mers cu masina de locul unde a avut loc cununia religioasa. Daca aveti invitati în vârsta evitati sa îi obligti sa urce cîteva zeci de sari pâna la sala de petrecere si nu îi asezati lânga boxele formatiei sau DJ-ului. Fixati un loc special pentru fumatori în asa fel încât persoanle nefumatoare sa nu fie deranjate. Daca petrecerea se tine în aer liber, specificati clar (faceti precizarea si în scris pe invitatie) locurile special amenajate pentru doamnele care doresc sa poarte încaltari lejere, de diferite marimi si culori. Daca se preconizeaza o zi torida asigurati invitatilor evantaie de mâna.
20.Dati vestea nuntii din timp.
Imediat ce ati fixat data nuntii, anuntati invitatii cu privire la locatie, hoteluri în împrejurimi, activitatile care urmeaza sa aiba loc. Acest lucru este recomandat atunci când nunta are loc într-o locatie departe de casa sau daca invitatii sunt veniti de departe, acestia fiind nevoiti sa îsi ia liber de la locul de munca, sa îsi rezerve camere la hotel sau bilete de avion.
21.Contactati profesionisti în foto-video.
Tineti minte un lucru: fotografiile si imaginile filmate sunt singurele amintiri care dureaza despre nunta voastra. Încercati sa nu renuntati la aceste servicii în cautarea de posibilitati de a reduce cheltuielile. Angajati oamenii a caror lucrari v-au placut cel mai mult si în care aveti deplina încredere. Daca aveti idei personale despre cum vreti sa fiti fotografiati sau filmati nu ezitati sa le comunicati. Dar toate acestea cu masura, acordîndu-le posibilitatea profesionistilor sa îsi etaleze creativitatea si abilitatile de a surprinde cele mai frumoase momente derulate în mod spontan.
22.Faceti o prima impresie deosebita.
Invitatiile voastre nu sunt simple purtatoare de informatii cu privire la data si locul unde va avea loc nunta, ci ele sunt primele vestitoare ale stilului si tonului sub care nunta se va desfasura. Asa ca fiti creativi.
23.Sa cunoasteti prima regula pentru reducerea costurilor.
Atât timp cât cheltuielile unei nunti cresc o data cu numarul invitatilor, o modalitate de reducere a cheltuielilor este eliminarea de pe lista a unor invitati fara a pierde din calitatea serviciilor oferite. Da, trierea invitatilor este o treaba dificila si familiile voastre s-ar putea supara, dar amintiti-va ca nu trebuie sa invitati pe toata lumea pe care o cunoasteti, cum ar fi toti colegii de serviciu sau prietenii de pahar ai parintilor vostri.
24.Aveti grija de voi.
Mirii inteligenti se pregatesc din timp pentru acest moment. Merg regulat la masaj, la manichiura sau la alte tratamente de bine-dispunere. Chiar daca nu puteti pastra obiceiul prezentei voastre saptamânale la pedichiura încercati din rasputeri sa nu renuntati si la alte obiceiuri sanatoase precum: mîncarea si somnul normal sau exercitiile fizice, toate acestea pentru a nu ajunge în ziua nuntii sa va simtiti obositi. Daca este posibil, luati-va câteva zile libere înainte de nunta. Cititi, priviti la televizor, jucati-va cu catelul si mergeti în locuri unde va simtiti linistiti (într-un parc sau într-un muzeu).\
25.Fiti prezenti la nunta voastra.
Voi mirii dati tonul nuntii voastre! Daca sunteti implicati total în festivitati, dialogati cu invitatii, savurati felurile de mâncare, va zbenguiti în ringul de dans, toti invitatii va vor urma exemplu si se vor simti extraordinar. Dar daca veti petrece mult timp în afara locatiei pozând cu diverse persoane sau va asezati într-un colt consultându-va organizatorul evenimentului vostru petrecerea îsi poate pierde entuziasmul. Aveti încredere în profesionistii pe care i-ati angajat sa îsi faca treaba si desemnati o persoana din familie sau un prieten foarte bun sa fie persoana de contact în acea zi pentru cazul încare ceva nu merge bine. În acest fel va puteti asigura de o nunta cu adevarat deosebita si o petrecere pe deplin reusita. Savurati fiecare moment!!!
SI DACA NU TE VEI DESCURCA, FIINDCA STIU CA E DESTUL DE GREU, NU EZITA, CAUTA-MA PE MINE, SI SINGURA TA GRIJA VA FI ACEEA DE A TE BUCURA DE REUSITA NUNTII TALE....
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu