marți, iulie 20, 2010

STIL SI BUNE MANIERE LA NUNTA


LOGODNA

Se anunta logodna, care va fi sarbatorita intr-un cadru intim, invitand numai rudele apropiate. Petrecerea are loc la parintii logodnicului. Tanarul va oferi fetei inelul de logodna pe care aceasta il va pastra pe degetul inelar de la mana stanga pana in ziua cununiei, cand il va muta pe dreapta, astfel ca pe stanga sa primeasca verigheta in timpul slujbei religioase.
Alegerea nasilor se face de catre logodnici dupa ce s-au gandit indelung, ei oprindu-se asupra perechii pe care o iubesc si o respecta cel mai mult. Aceiasi nasi le vor boteza eventual copiii. Daca nasii nu au posibilitati materiale, cheltuielile pe care ar fi trebuit sa le faca vor fi preluate de catre parinti sau chiar de catre tineri, pentru ca dimensiunea morala a nasilor este mult mai pretioasa decat cea materiala.


CHELTUIELILE NUNTII

Cheltuielile vor fi suportate, dupa o intelegere prealabila, de parintii fetei, de cei ai baiatului, sau de nasi. Uneori ele pot fi impartite, in functie de posibilitatile materiale. Nu exista o regula fixa in acest domeniu; important este sa nu se nasca ulterior discutii neplacute generatoare de conflicte nedorite ce vor umbri acest moment atat de important al vietii. Ca sa evitam asemenea situatii, este necesar sa ne organizam foarte bine, sa ne respectam promisiunile si sa acceptam hotararile luate, in cazul acesta, de o singura persoana priceputa, in care vom avea toata increderea.

CADOUL IN BANI

Se obisnuieste sa se dea tinerilor drept cadou diverse sume in bani gheata sau cecuri. Cum toate discutiile pleaca de la bani, se va hotari in prealabil ce anume se va face cu ei.
Situatiile sunt multiple si imprevizibile, depinzand de educatia si posibilitatile materiale ale fiecarei familii. Se poate expedia, pe adresa tinerilor casatoriti, un mandat postal. Se poate da mirelui, intr-un moment prielnic, un plic continand cartea de vizita a invitatului.
Se va alege o formula eleganta si nu se va ajunge in nici un caz la "licitarea" in gura mare a sumelor date. Este un obicei nou si foarte urat, la fel ca garoafele si miresele-papusi lipite cu scotch pe capota masinii.

DESFASURAREA CASATORIEI

Casatoria religioasa poate avea loc in aceeasi zi cu cea civila, dar un asemenea aranjament este foarte obositor. Pe vremuri, ceremonia la biserica se oficia dupa orele 17. Astazi, ea are loc si la pranz. Se poate merge imediat la restaurant sau invitatii pot pleca acasa, spre a se reintalni seara; in acest caz, doamnele prefera sa-si schimbe toaletele.
Se pleaca de la parintii fetei, unde nasii au adus buchetul de flori albe si lumanarile impodobite. Atat rudele, cat si prietenii, vor avea grija sa ajunga la timp, pentru ca cei doi tineri trebuie sa soseasca ultimii. In biserica se intra intr-o anumita ordine, asa ca aveti grija sa-l intrebati pe preot in ce consta ritualul. Exista o singura obligatie ferma: aceea de a sta nemiscat atata timp cat dureaza slujba. Mireasa, mai ales, nu se cuvine sa zambeasca, sa se agite, sa priveasca spre nuntasi; ea trebuie sa asculte slujba tacuta, tinand capul plecat.


DESFASURAREA PETRECERII

La masa mirii ocupa locul de onoare. In dreapta mirelui stau nasa, tatal baiatului si mama fetei. In stanga miresei stau nasul, mama baiatului si tatal fetei. Este posibila si o alta ordine: mirele, nasa, tatal si mama baiatului - in dreapta, iar in stanga mireasa, nasul, mama si tatal fetei. Numai aceste persoane vor sta la masa amplasata cu fata spre invitati. La putina vreme dupa inceperea petrecerii, se toasteaza in sanatatea mirilor. Parintii acestora raspund si multumesc.
Deschiderea balului este facuta de tinerii casatoriti. Dupa aceea, mirele le va invita la dans, in ordine, pe mama fetei, pe nasa si pe mama lui, iar mireasa va dansa cu socrul, cu nasul si cu tatal ei. Se intelege ca ceilalti invitati se pot alatura si ei celor numiti.

CUM TREBUIE SA SE COMPORTE INVITATII

Chiar daca participam la masa festiva, este de preferat sa trimitem cadourile inainte. In ziua respectiva e atata agitatie, incat riscam ca el sa treaca neobservat sau sa i se piarda cartea de vizita. Cadoul nu va fi neaparat o surpriza. Este preferabil sa discutam cu mirii sau cu parintii acestora despre ceea ce isi doresc, decat sa oferim al cincilea serviciu de cafea.
In multe tari din Europa, exista obiceiul "listei de mariaj". Aceasta este alcatuita de catre tineri cand isi anunta data casatoriei. Lista se face la un mare magazin ales de ei si se lasa acolo. Este suficient sa telefonezi, sa dai numele si sa trimiti o carte de vizita cu cateva cuvinte de felicitare. Tinerii casatoriti vor multumi cat mai repede si eventual vor invita la ei persoana respectiva intr-o seara, avand grija ca darul primit sa fie la vedere sau macar sa se vorbeasca despre el. "Lista de mariaj" se retrage in general de la magazin la doua saptamani dupa nunta.
Neavand inca magazine specializate in acest domeniu, putem alcatui noi insine o asemenea lista, spunand din timp rudelor si prietenilor unde o pot consulta. Se va proceda la fel ca in Occident : cel care a ales un obiect de pe lista il va bifa, pentru a nu fi repetat. Din aceeasi lista se pot inspira si colegii de serviciu, adunand bani si cumparand un cadou mai scump. Pe cartea de vizita se vor semna toti cei care au contribuit la cumpararea cadoului. Fiecare in parte va primi multumirile tanarului cuplu.
Chiar daca am trimis dinainte cadoul, in ziua ceremoniei vom aduce obligatoriu flori. Cadoul pe care mirele il va face (neaparat!) miresei in ziua casatoriei nu va fi nici cerut, nici comandat, ci va constitui o surpriza.


STILUL MIRELUI

Redingota s-a dovedit a fi la fel de eficienta si stilata pe strada, la cocktailuri sau in ocazii speciale, cum ar fi nuntile.
Vechii haine negre barbatesti de ceremonii, lunga pana la genunchi si incheiata in doua randuri de nasturi, stilistii i-au oferit valente noi. Acum este realizata din materiale diferite, din catifea reiata ori stofe cu tinuta. Iar culorile, spun specialistii, se pot alege cu fantezie, dintr-o vasta paleta cromatica, cu o singura conditie, impusa de Versace: redingotele de seara sunt in nuante metalizate si decorate cu mici broderii pe rever. Cusatura ornamentala e de bon got chiar si pe sacourile obisnuite de seara ori de-a lungul marginilor buzunarelor de la pantaloni.
Accesorii minime, rafinament suprem
Barbatii sunt fermecatori prin simplitate.
Gusturile italiene, in materie de incaltaminte, impun si la noi pantofi de seara din piele intoarsa, din imitatie de piele de crocodil sau sarpe, ori din cei inalti, pe glezna, cu bombeu alungit si retezat in fata.
Cataramele pantofilor, dar si ale curelelor, trebuie sa fie mici, delicate si nu mai mult de una singura la fiecare picior.
Noua tendinta in materie impune unei cravate elegante materialul uni si mat. O inovatie de senzatie inlocuieste cravatele de seara cu esarfe din materiale fine, de obicei matase, satin ori tafta, care se leaga in jurul gatului si ale caror margini se ascund sub camasa. Si pentru ca efectul sa fie desavarsit, esarfa trebuie prinsa cu o bijuterie de aur, placata cu pietre pretioase, ori semipretioase.
Totusi, papionul ramane in continuare emblema originala a elegantei.
Nimic nu este mai rafinat insa, ca purtarea in situatii deosebite a unui ceas si a unei brichete in set, din argint ori chiar aur, batute cu pietre scumpe. Combinarea ceasului cu bratara este total nerecomandata si cu atat mai putin ghiulul. Daca optati totusi pentru inele barbatesti, ele trebuie sa respecte normele modei, si anume sa aiba forma unei verighete, sa fie inguste si delicate.


STILUL MIRESEI


Mireasa clasica
Rochia. Exista lucruri care nu au varsta: eleganta nu se demodeaza si clasicul rezista sezon dupa sezon. Miresei clasice ii plac materialele luxoase drapate iar detaliile sunt foarte importante pentru ea. De aceea o va incanta probabil o rochie de mireasa din organza si un design cu perle simple de cultura, aplicate pe un sal delicat. Intelegand importanta accesoriilor, mireasa clasica nu va ezita sa poarte voal, sau manusi pana la incheietura mainii.

Machiajul. Va folosi un fond de ten translucid, fin si putin praf de pudra matasoasa, ca baza. Pentru culoare va aplica putin gel de obraz - unul care sa arate cat mai natural. Machiajul ochilor va fi si el simplu si natural - o linie in apropierea genelor si putin rimel negru, astfel incat nimeni sa nu poata spune daca s-a machiat sau nu. Putin luciu pe buze le va face mai atragatoare. Va exclude stilul sofisticat cand vine vorba de par, indiferent daca il va purta liber sau intr-un coc clasic. Marca ei este eleganta, care caracterizeaza si parfumul folosit.

Buchetul. Atat pentru buchetul ei, cat si pentru cel al domnisoarelor de onoare, va alege nuante deschise, mai ales ca paleta monocromatica adauga un plus de eleganta ceremoniei romantice. Sau va comanda un buchet de trandafiri crem, in tonuri de sampanie, roz pal si verde deschis. Important este ca buchetul sa nu fie prea mare, pentru a nu umbri perfectiunea rochiei. O alta varianta ar fi stephanotis cu ranunculus alb, narcise si lalele galben - verzui pal. Daca ii par totusi prea diafane si prefera tonuri mai intense, un buchet de cale portocalii legate cu o panglica de saten caramel pal si incheiate cu o funda din catifea subtire intr-o culoare asortata, o va cuceri cu siguranta. Daca opteaza pt un singur tip de floare, gardenia este cea mai potrivita. Albul si verdele acesteia vor crea un contrast elegant, subtil, delicat si divin.

Invitatiile. Daca ii plac monogramele, mireasa clasica va comanda carduri de multumire cu monograme si mici inflorituri. Astfel, nu va trebui sa semneze invitatiile iar invitatii vor aprecia "blazonul". Ca design poate alege o floare traditionala de nunta, cum este trandafirul sau lacramioara, gravate in partea de sus a invitatiei. Pentru cardurile de raspuns, poate opta pentru o carte alba, simpla, traditionala, cu o linie simpla, si va cere, astfel, politicos, un raspuns.


Mireasa naturala
Rochia. Are o infatisare angelica, radioasa, de aceea i se potriveste o tinuta care sa reflecte aceasta naturalete. Pentru prima data designerii au recurs la simplitate, punand in valoare stilul si eleganta. Acum lenjeria de matase, creatii simple in linie 'A', din oganza, sau modelele elegante din georgette alb, captusite cu olanda si umflate, nu mai sunt doar fantezii. Daca mireasa va dori sa danseze pana in zori si nu suporta tortura tocurilor, poate opta pentru o pereche de balerini roz cu trandafiri aplicati. Intr-o tinuta stil Empire, din georgette cu o pelerina din sifon care sa dubleze ca o trena, sau intr-un sarong din matase brodata, drumul ei spre altar va fi ca un debut in "Lacul lebedelor". Parul va fi liber, cazand pe umeri rebel, presarat cu flori, sau prins la spate cu un pieptene de fildes. Va purta bijuterii simple - o pereche de cercei de perle, un singur sirag de perle sau o ghirlanda de gardenii - suficient sa intregeasca stralucirea miresei naturale.

Machiajul. In mod cert, mireasa naturala nu este aceea cu foarte mult machiaj sau care sta prea mult la coafor. Si totusi, ea nu trebuie sa faca pea mult efort ca sa arate bine: ii trebuiesc doar cateva secunde pentru a aplica un rimel rezistent la apa care o va face sa arate splendid in lumina naturala si in fata camerelor de luat vederi, iar un gel de obraz o va face sa arate proaspata, ca si cum si-ar fi petrecut ziua cutreierand muntii. In ceea ce priveste parfumul, ea va alege unul dulce, cu miros floral.

Buchetul. Daca nunta are loc primavara, poate comanda un buchet de narcise sau un brat de liliac, usor dezordonat, strans cu o panglica mov pal. Daca e spre sfarsitul verii, poate alege un buchet de grau uscat, cu multe spice razlete, legat cu o panglica de culoarea piersicii - pentru contrast - sau, eventual, cateva fire de floarea soarelui legate cu o panglica de catifea matasoasa, maronie. Sau, poate opta pentru un buchet de margarete proaspat culese, combinate cu narcise si legate cu o panglica simpla. Domnisoarelor de onoare le poate da cate o floare de primavara diferita, cu panglica asortata; de exemplu, o lalea roz cu o funda de saten roz.

Invitatia. Pentru a arata lumii frumusetea ei naturala si totusi pentru a nu cadea intr-un stil prea adolescentin, acestui tip de mireasa ii vor parea minunate invitatiile din hartie presata manual, iar daca au incorporate flori presate si verdeata - cu atat mai bine! Invitaiile care se potrivesc miresei naturale sunt cele caligrafiate si individualizate, pentru care se folosesc cerneluri naturale, pe baza de soia - originale si ecologice. Se poate opta pentru o incadrare bine centrata, subliniata de un motiv natural - o frunza, o scoica sau o ghinda.
Mireasa diva
Rochia va fi una fastuoasa, in care va arata ca o regina - o rochie de bal, din zeci de metri de material in crep de chine, matase, satin, sau alte materiale provocatoare. Cu o trena in coada de peste, cu un spate incredibil de gol va hipnotiza cu siguranta intreaga sala de festivitati.

Machiajul. Nimeni nu va fi prea socat sa o vada in ziua nuntii purtand un ruj mat puternic sau purtand gene false, care se pot vedea si de sub voal. Cat despre par, ar putea folosi contraste cu doua tonuri mai inchise, iar parfumul potrivit pentru mireasa "diva" trebuie sa aiba o aroma puternica.

Buchetul. Va opta probabil pentru trandafiri rosu-sangeriu si trandafiri crem - pentru echilibru, legati cu o panglica rosie de catifea. Pentru o imagine dramatica, tonurile rosii sunt ideale. Sau, poate comanda dalii de toamna, combinate cu fragute salbatice si pe margine cu bujori rosu-aprins care vor arata cel mai bine intr-un buchet cascada.

Invitatia. Dornica sa impresioneze, mireasa diva nu va face exceptie nici in privinta invitatiilor. Astfel, e foarte posibil sa aleaga pentru acestea hartie in nuante deschise si stralucitoare, pe care le va trimite in plicuri pastel asortate, scrise cu litere de nuante metalice. Pentru a fi inconfundabila, isi va anunta sarbatoarea cu fonturi neobisnuite - exagerat de mari, sau caligrafie in stil medieval. Si pentru ca aspectul si prezentarea sa fie optime, poate alege ca ambalaj o cutie sau un tub de carton umplute cu confetti.
Mireasa romantica
Rochia. Fiind o fire etern indragostita, visatoare si feminina, rochia de mireasa potrivita pentru ea, trebuie sa fie diafana. Cu siguranta apreciaza un georgette romantic, satinurile fine, matasea sau sifonul vaporos. Rochia de vis are un corsaj brodat, o fusta ampla, vaporoasa ce te duce cu gandul la personaje de basm, printese frumoase si printi cuceritori. Va renunta la manusi pentru a savura atingerea alesului ei, sau, va lua totusi manusi fara degete, sidefii, pana la cot, oferite de bunica ei. Mireasa romantica se va lasa mangaiata de texturi delicate si materiale eterice, isi va prinde parul cu podoabe stralucitoare si va folosi culori ca azuriul, bej-galbui sau ocru. I-ar placea sa poarte bijuterii de familie: cerceii bunicii, colierul mamei soacre sau bratara pe care tata I-a daruit-o mamei demult. Ca o adevarata mireasa-printesa, va purta voal si diadema.

Parfumul folosit va fi simplu, de vanilie, eventual cu aroma de iasomie, ca si lumanarea de langa pat, care va invalui noaptea magica intr-o lumina calda, discreta.

Buchetul va fi compus probabil din hortensii de un verde pal, inflorite, combinate cu dantela reginei Ana si legate cu o funda de matase crem. O alta combinatie minunata va cuprinde liliac, nemtisor, hortensii roz legate cu o funda auriu pal. Poate oferi aceste buchete fiecarei domnisoare de onoare iar pentru ea va alege un buchet de trandafiri de diferite culori, cu un parfum proaspat. Sau, va opta pentru un aranjament mai mic, de trandafiri ciclamen si bujori de un roz pal, care sa fie pusi in evidenta de o panglica de saten albastru. Anemonele frantuzesti sunt de asemenea de luat in considerare.

Invitatia. Pentru o poveste de dragoste ca a lor e nevoie si de o invitatie ca o carte de povesti. Ea va contine probabil povestea primei intalniri, a primului sarut si se va incheia cu "…fericiti pana la adanci batraneti". Va cere ca aceasta carte sa fie scrisa de mana si sa fie decorata pe margini cu floricele. In final, o va lega cu o panglica galbena de organza sau de catifea. Daca va opta pentru invitatii simple, e recomandat sa foloseasca hartie dubla, tiparita cu caractere ingrosate; romantica le va lega cu o panglica somptuasa si totul va capata farmecul balului Cenusaresei. Cu cat hartia va fi mai mare si mai gros inscriptionata, cu atat efectul va fi mai spectaculos.
Mireasa la moda
Rochia. Intotdeauna i-a placut moda. A economisit o vara intreaga ca sa isi cumpere o pereche de ghete Prada. Mai degraba si-ar lua o singura esarfa Hermes, decat un geamantan de imitatii. Intr-un cuvant, stie sa aiba incredere intr-un creator de moda. Desigur, nunta va fi o ocazie excelenta pentru a-si intari credinta in ceea ce iubeste cu adevarat, iar tinuta va fi de un alb imaculat, couture sau pret-a-porter, cocheta sau sofisticata. Decolteul, care nu trebuie sa lipseasca din tinuta de mireasa ii va evidentia frumusetea gatului si a umerilor. Va purta probabil un corset brodat cu camelii, perle si cristale Swarovski, stralucitoare.

Cat despre parfum, chiar daca are unul favorit, sigur nu va refuza unul cu aroma de capsuni sau vanilie.

Buchetul. Va cauta un buchet care, prin simplitatea sa, sa sugereze totusi, frumusetea si bogatia. Luand in considerare personalitatea miresei, se poate opta pentru un buchet de crini, care sa puna perfect in valoare rochia minunata din matase grea.

Invitatia. Ultima tendinta in ceea ce priveste invitatiile de nunta este data de fonturile lizibile si curate, de cardurile simple cu diferite motive pictate manual si completate de monograme, in culori stralucitoare. Exigentele miresei moderne vor fi satisfacute numai de textele in relief, hartie de cea mai buna calitate, cu marginea netaiata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu